Η ραδιενέργεια στην υπηρεσία της ιατρικής: Το ιώδιο-131

Περιγραφή
Το θέμα αφορά τη χρήση της ραδιενέργειας, και ειδικότερα του ισοτόπου ιωδίου-131, ως θεραπευτικής προσέγγισης στον καρκίνο του θυρεοειδούς. Οι μαθητές/τριες καλούνται να διαβάσουν για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το ιώδιο-131 στην καταστροφή τυχόν καρκινικών κυττάρων που παραμένουν μετά από την αφαίρεση του θυρεοειδούς, για το χρόνο ημιζωής του ραδιενεργού ιωδίου, την επιλεκτική απορρόφηση του από τον θυρεοειδή αδένα και τη βλαπτική δράση της ραδιενεργού ακτινοβολίας, να χρησιμοποιήσουν βασικές γνώσεις Χημείας (ατομικός και μαζικός αριθμός) και να σκεφτούν κριτικά προκειμένου να:
- εξηγήσουν γιατί το ιώδιο 131 είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία αυτού του τύπου καρκίνου
- ερμηνεύσουν την ανάγκη προφύλαξης για τους οικείους του ασθενούς από την ραδιενεργό ακτινοβολία που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας, με έμφαση στα παιδιά και τις εγκύους,
- αναγνωρίσουν την σύνθεση των πυρήνων των ισοτόπων 53131Ι και 54131Xe,
- διακρίνουν διαφορές στην ταχύτητα διάσπασης ραδιενεργών ισοτόπων μέσα από απλά αριθμητικά δεδομένα που σχετίζονται με τη ραδιενεργό δραστηριότητα,
- προσδιορίσουν κανονικότητες σε αριθμητικά δεδομένα που σχετίζονται με τη ραδιενεργό δραστηριότητα, ώστε να προσδιορίσουν το χρόνο ημιζωής ισοτόπων.
Η ραδιενέργεια στην υπηρεσία της ιατρικής: Το ιώδι...
Γνωστικό Αντικείμενο
Επιστημονική Δεξιότητα
Τύπος Επιστημονικής Γνώσης
Γνωστικές Περιοχές
Πλαίσιο Εφαρμογής
Περιεχόμενο
Τύπος Απάντησης
Έκδοση
Αξιολόγηση Θέματος
*Υπάρχει η δυνατότητα αποστολής μιας και μόνο αξιολόγησης ανά email. Στην περίπτωση που θέλετε να αξιολογήσετε περισσότερα από ένα θέματα ή και να μας ανατροφοδοτήσετε συνολικά για το skills4life, μπορείτε να αξιοποιήσετε την επιλογή “Ανατροφοδότηση για το Skills4Life [Τράπεζα Θεμάτων]” στο https://support-skills.project.uoi.gr/ ή να στείλετε email στο skills4life.UoI@gmail.com.
Πλαίσιο Ανάπτυξης & Χρηματοδότηση
Το συγκεκριμένο θέμα / μαθησιακό αντικείμενο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Έργου “Δημιουργία Ερευνητικών Υποδομών, Επεξεργασία Ερευνητικού Υλικού και Επικοινωνία Αποτελεσμάτων Διεθνών Εκπαιδευτικών Ερευνών”. Χρηματοδοτήθηκε βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και χρηματοδοτήθηκε μέσω του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025.
Άδεια Χρήσης
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike Greece 4.0 Το συγκεκριμένο θέμα / μαθησιακό αντικείμενο διατίθεται με άδεια ‘Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlikeGreece 4.0’. [ελεύθερη χρήση, αναπαραγωγή, αναδιανομή, παρουσίαση και αξιοποίηση, με την προϋπόθεση να μην υπάρχει πρόθεση εμπορικής εκμετάλλευσης. Απαιτείται αναφορά του δημιουργού ή του δικαιούχου της άδειας. Οποιοδήποτε παράγωγο έργο μπορεί να διανεμηθεί μόνο με την ίδια ή παρόμοια άδεια. Οι δημιουργοί έχουν παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο ΥΠΑΙΘ το δικαίωμα ελεύθερης χρήσης, αξιοποίησης και διάθεσης του υλικού με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και για απεριόριστο χρονικό διάστημα.